Saturday, January 31, 2009
Manie
Laatst was op het NOS Journaal dat een vestiging van de Albert Heijn ergens in het noorden van het land HEKKEN voor de winkel had geplaatst omdat kinderen mensen die met voetbalplaatjes de winkel verlieten belaagden.
Ik deed het toen nog af als een gril; iets wat slechts op enkele plaatsen voor zou komen. Misschien alleen in dorpjes waar verder geen zak te doen is voor kinderen.
Maar het virus heeft zich verspreid! Vanmorgen na het hardlopen stonden er al 5 kinderen voor de supermarkt en een vrouw die toevallig de winkel verliet deelde voetbalplaatjes uit en de kids schreeuwden om het hardst 'ikke ikke!' 'ik wil er een!'.
De hoofdzonde hebzucht slaat al snel toe, zullen we maar zeggen.
Vanmiddag bereikte de hype ook hier een dieptepunt, toen ik er langs fietste en zag dat er omgekeerde containers (die de supermarkt gebruikt bij het vullen) bij wijze van hek voor de winkel lagen. Daarachter stond een groepje opgefokte kinderen, te wachten tot de volgende persoon die voor 100 euro boodschappen had gedaan (= 10 plaatjes) naar buiten zou komen om te bestormen.
Mijn oplossing: flikker 100 van die voetbalplaatjes in de sloot en kijk wat er gebeurt. Of nog leuker, gooi gewoon 100 van die plaatjes in een groepje kinderen en kijk of ze elkaar wat aandoen.
Triest.
Wednesday, January 28, 2009
Een Roze Verrassing
Het zonnetje en de aangename temperatuur maken hardlopen echt fijn.
Dan zweet je namelijk niet zo snel als een otter.
Ik liep dus heerlijk en was op ongeveer 3/4 van mijn route toen ik op
het asfalt ineens iets roze zag liggen.
Een speelgoed konijn?
Nee, daarvoor was het niet groot genoeg.
Eenmaal dichterbij gekomen zag ik wat het was,
en was toch best wel verbaasd.
Want, dames en heren, het was een dildo.
Wat doet een dildo op het asfalt midden in de polder
tussen Houten en Lunetten?
Het ding zag er vies en kapot uit.
Had een bestuurder het uit het raam gegooid?
Of was het weggegooid door een fietser die het ding zat was?
Wie komt er überhaupt op het idee om een roze dildo
te kopen? Roze is een kleur die verboden zou moeten worden.
Hoogst verwonderd rende ik verder.
De raadsels des levens....
Sunday, January 25, 2009
Vegetarisme, waarom?
In het dagelijks leven krijg ik nog regelmatig te maken met mensen die zich afvragen waarom ik ervoor kies om geen vlees te eten. Als ze dan horen dat ik het liefst ook geen kaas eet, geen melk drink en geen eieren eet zijn ze vaak helemaal flabbergasted. Ik wil deze post dan ook besteden aan het uitleggen waarom ik voor deze levenswijze heb gekozen.
Ik wil er nu al bijzeggen dat ik absoluut geen problemen heb met het feit dat sommige mensen dol zijn op vlees. Ik kan me inleven in het ‘dol zijn op voedsel’, ik heb ook een enorme zwakte als het op chocolade aankomt. Helaas constateer ik vaak dat sommige mensen zich op een bepaalde manier aangevallen lijken te voelen door het feit dat ik naast vlees geen kaas en dergelijke wil eten. Alsof mijn keuzes op het gebied van eten een bedreiging voor hen persoonlijk zijn. Kenmerkend zijn dan vaak reacties als “hoe jij eet kan toch niet gezond zijn”, “dan kun je toch niets meer eten”, “wat is er mis met een eitje” vergezeld met misprijzende blikken. Ik vind het jammer dat er zonder nadenken vaak hard wordt geoordeeld over de keuzes die andere mensen maken.
Iedereen moet zelf weten wat hij/zij in zijn mond stopt, maar ik zie het lichaam vooral als iets wat je goed moet verzorgen. Je moet het er ten slotte je hele leven mee doen. Bijna iedereen weet wel dat verzadigde vetten en te veel suikers (de zogenaamde lege calorieën) niet goed zijn. Waarom eten we het dan? Puur omdat het onze smaakpapillen genoegen doet. Ik at tot een paar jaar terug ook te veel chocolade, hamburgers met mayonaise, chips en andere ongezonde dingen; het is bijkans een wonder dat ik niet dik ben geworden. Ook is er wetenschappelijk bewijs dat wij vanuit evolutionair oogpunt de neiging hebben om veel vetten te eten. Vroeger, in de tijd dat wij nog nomaden waren, waren die namelijk schaars. Tot de industriële revolutie was voor de meeste mensen het leven nogal ruig: je moest hard lichamelijk werk verrichten om de kost te verdienen. Maar nu is dat zo anders! De meeste mensen zitten heel de dag en stappen in de auto om zich van A naar B te begeven. Dit is uiteraard een simplistische weergave van de geschiedenis, maar in de kern komt het er wel op neer. Een gezonde levensstijl is dezer dagen meer een keuze dan een gegeven. Kijkend naar de cijfers kun je haast niet anders dan concluderen dat de vele mensen in Nederland niet gekozen hebben voor de gezonde levensstijl. Het percentage mensen dat overgewicht heeft is zo’n 40% geloof ik. Ik wil niet zover gaan door te stellen dat dit alles volledig ieders eigen schuld is, de voedingsindustrie speelt ook een grote rol. Overal is tegenwoordig voedsel te verkrijgen, maar vooral slecht voedsel. Ook is veel voedsel wat nu makkelijk te krijgen is processed food. Neem bijvoorbeeld wit brood. Het wordt gemaakt van granen, dus is het gezond zou je zeggen. Niet dus. De whole grain is volledig verwerkt, zodat hij bijna van alle voedingsstoffen is ontdaan. Volkoren brood is beter, maar nog steeds processed food. Idealiter moet je de granen en zaden eten zoals ze zijn: rauw en heel. In wit brood zitten veel meer ‘simpele koolhydraten’ (doordat de granen niet heel zijn gelaten zijn de structuren aangetast), waardoor je er veel meer van kunt eten voor je vol zit. Verder zal je bloedsuiker spiegel sneller stijgen, maar als deze weer daalt zal je ook sneller honger krijgen. Dit is kort en simpel uitgelegd hoe het werkt.
Laat ik vooraleerst zeggen dat ik er niet voor heb gekozen om vegetariër te worden vanwege het dierenleed, al heeft het er zeker wel mee te maken. Ik had in die tijd een veganist als vriendje en hij heeft me als eerste aan het denken gezet over eten. Voor die tijd dacht ik er echt niet over na; een stuk vlees was gewoon een product. Ik werkte toen in de thuiszorg als bijbaantje en moest 10 km fietsen om naar het adres te gaan waar ik moest werken. Ik nam er lekker de tijd voor en ging in een weiland zitten lunchen. Terwijl ik m’n boterham naar binnen werkte keek ik eens om me heen. De koeien stonden te grazen en keken soms geïnteresseerd om. “Waarom eet ik deze beesten op?”, was echt letterlijk wat ik dacht. Ik voelde toen dat ik geen vlees meer wilde eten. Nadat ik het besluit had genomen is het geen moment moeilijk geweest om het vol te houden. Het enige wat ik me kan herinneren is dat ik na drie maanden een keer over een broodje döner droomde. Bepaald geen culinair hoogstandje wat ik verder zal missen.
Ik begon met boeken te lezen en websites af te struinen naar informatie. Veganisme was toen nog een ver van mijn bed show, dus ik bleef wel kaas eten. Dat vond ik toen nog heel lekker. Wel ging ik over van koeienmelk op sojamelk. In de eerste maand als vegetariër voelde ik me fantastisch. Ik heb in die maand ook een koekje, snoepje of chocolaatje op. Ik deed in die tijd vrij weinig aan sport en was toch vier kilo kwijt. Wat me echter vooral blij maakte was de mentale helderheid. Ik voelde me meer gefocust qua gedachten. Dit had zijn weerslag op mijn humeur; ik voelde me vrolijker. Helaas ging ik na die maand weer snoepen, ook al is het maar af en toe, en de effecten verdwenen een beetje. Ik heb nooit weer net als toen een maand lang van het snoep af kunnen blijven. Geen idee waar ik toen de discipline vandaan haalde.
In dit verhaal zit wel een beetje mijn doel verpakt. Het liefst wil ik van al het snoep en dierlijke producten af. Ik eet nog steeds af en toe kaas en zie daar weinig slechts in, maar ik heb een sterk gevoel dat ik mezelf mentaal kan stimuleren als ik niet meer zou snoepen en alleen plantaardig voedsel eet. Dit dieet zal dan ook meer richting raw food moeten gaan. Dit is echter iets waar ik nu totaal nog niet aan toe ben. Ik hou van chocola op zijn tijd, doe nog steeds feta door m’n salade, neem soms een bakje vla en ben dol op een roze koek. Het verschil is alleen dat ik het zo spaarzaam mogelijk eet en het in de toekomst uit wil bannen. Dit stuit sommige mensen tegen de borst. Het is haast alsof ze denken dat ik dan mezelf van het plezier van het leven beroof. Zo zie ik dit niet. Uiteindelijk wordt ik veel blijer van het voedsel van de natuur uit zichzelf te bieden heeft, zonder dat er menselijke processen aan te pas moeten komen. Ooit wel eens een perfect rijpe mango gegeten? Daar kan geen reep chocolade tegenop! Call me crazy, maar ik zie veel mogelijkheden op dit gebied.
Wednesday, January 7, 2009
My First Podcast
Apple has great software for n00bs like me: Garageband. I had never used the programme but I was able to work with it at once.
My first podcast is about dubstep.
It's 12:50 minutes, and I play 5 dubstep songs. The podcast is intended for those who have never or rarely listened to dubstep.
You can listen to it via this link: Dubstep Podcast
Songs:
Benga - Night
Ebola - Skull Pressure
Skream - Oskilatah
Benga - Flame
Geeneus - Bad Beat
Monday, January 5, 2009
2009: Doelen en Valkuilen
Voor 2009 zijn de doelen op persoonlijk gebied dus duidelijk. Ik heb nog wel een lange weg te gaan om me sterker te 'rooten' in het leven. Voor sommige mensen is dit misschien larie ('je leeft toch gewoon, wat is het probleem?'). Ik ben nu eenmaal een tobber en denk graag na over dit soort zaken.
Verder in 2009 zijn de hoofddoelen: studeren in het buitenland en m'n bachelor afmaken.
Ik ben nu bezig met het papierwerk in orde maken voor de aanmeldingsprocedure. Alles in tweevoud inleveren (+ kopie voor eigen administratie) dus het is een papierwerk van jewelste. 15 januari is de deadline voor het aanmelden en daarna is het een maand wachten op het antwoord. Mijn eerste keus is: University of Toronto (<3 Canada), tweede: University of Victoria (ook Canada), derde: Swansea University (Wales).
Met het wegenbouworkest wordt het ook lekker druk. Er staan vijf concerten gepland, maar ik weet dus nog niet of ik bij alle aanwezig kan zijn. In blok 3 en 4 (vanaf februari) ga ik ook op zoek naar een baantje, want die studie in het buitenland moet ook betaald worden. Ik heb nu ook wel een baantje, maar het is te onregelmatig.
Verder ga ik niet afvallen of al dat soort stomme doelen die toch bijna niemand volhoudt. Ik sport al 3 a 4 keer per week, dat is genoeg om niet vadsig te worden lijkt me. Ik rook niet (behalve een blowtje op zijn tijd) en drink voor een student ook maar matig, dus dat is allemaal prima. Call me crazy, maar een ander lange termijn doel is wel veganist te worden. Ik bereid me er op voor, moet nog wat boeken lezen op dat gebied en dan wil ik er echt voor gaan. Er kleven wel wat nadelen aan: uit eten gaan wordt nog lastiger, en mensen reageren vaak heel apart op rare dieëten. Allemaal geen redenen om het niet te doen, maar je moet je er wel op voorbereiden. Nederland is net een beetje vegetariër-friendly aan het worden, maar vaak staat vegetariër nog gelijk aan 'heel veel kaas' als je uit eten gaat en dat eet ik liever niet. Kaas is namelijk niet vegetarisch, zoals veel mensen wel denken. Ik zou namelijk niet weten hoe het stremsel uit een koeienmaag kan worden gehaald zonder de desbetreffende koe te doden.
Het is een beetje een blaat-post geworden, maar ik moest even wat schrijven. Randomness ftw!